De toegevoegde waarde van data science (vervolg)


Een ander voorbeeld: juwelier Lucardi. Door data te analyseren, heeft het bedrijf acht klantengroepen gecreëerd. Elke doelgroep krijgt een specifieke boodschap die aansluit op de eigenschappen van deze doelgroep. Met behulp van data science heeft Lucardi haar digitale communicatie relevanter gemaakt en een trouwere klantenbase gekregen.

 

Een derde voorbeeld. Een zoekbalk kan je veel waardevolle informatie geven. Booking.com startte daarom met het doormeten van haar zoekbalk. Daaruit bleek dat bezoekers vaak zochten op Winterberg, maar Booking.com had nog geen vestiging in Winterberg. Door data science toe te passen, is ze op zoek gegaan naar de behoefte van bezoekers en heeft ze daarop ingespeeld. Nu heeft Booking.com wel een vestiging in Winterberg.

 

Data scientists verwerken grote hoeveelheden data uit verschillende bronnen (big data) om deze om te zetten naar bruikbare informatie voor het management van een bedrijf. Dit zorgt voor cruciale kennis die direct toepasbaar is en bijvoorbeeld ingezet kan worden voor verbetering van het aanbod, marketing, planning en andere doeleinden. Data scientists zijn werkzaam binnen alle (grotere) bedrijven die te maken hebben met big data en de behoefte hebben om deze grote hoeveelheid data te doorgronden en te gebruiken voor het maken van voorspellingen ten behoeve van de interne bedrijfsvoering.

 

In de fitnessbranche zijn enorme hoeveelheden big data in potentie beschikbaar. Miljoenen fitnessconsumenten produceren iedere week data. Via wearables, via zoektermen op internet, via (voeding)apps, via de apparatuur waarop ze trainen. Als al deze data ‘opgevangen’ kon worden in een database en door data scientists verwerkt zou worden, zouden trends in sport- en leefstijlgedrag beter en sneller voorspelbaar zijn, zouden sport- en beweegbedrijven onder meer hun aanbod en marketing kunnen optimaliseren en werden fitnessconsumenten effectiever bediend.

Een mooie uitdaging voor het Fitness Innovatie Lab (FIL) van NL Actief om die handschoen op te pakken.

 

share