Als branche kartrekker worden van aantal doelstellingen
Preventieakkoord en Sportakkoord (vervolg)


‘Door roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik aan te pakken kan de gezondheid van heel veel Nederlanders verbeteren. Daarom heeft de Rijksoverheid een Nationaal Preventieakkoord gesloten. Daarin staan afspraken tussen meer dan 70 verschillende organisaties in Nederland.’ Zo start de toelichting van de Rijksoverheid over het Nationaal Preventieakkoord. De overheid doet en kan dit niet alleen. De 70 partijen - waaronder NL Actief - die ondertekend hebben, gaan er allemaal werk van maken en ik denk dat wij als fitnessprofessionals een belangrijke steen kunnen bijdragen. Met 3 miljoen wekelijkse gebruikers kunnen we natuurlijk ook wel een flinke groep Nederlanders bereiken.

Op het gebied van het terugdringen van overgewicht kunnen wij natuurlijk zeer goed ondersteunen. Het Preventieakkoord spreekt onder meer over gezonde voeding in de kantine en voor personeel, de Schijf van Vijf bekender maken, water gemakkelijker beschikbaar maken, sporten voor mensen met een beperking gemakkelijker maken, sport en beweging over het algemeen laagdrempeliger en toegankelijker maken en samenwerken in de regio (gemeente, sport, onderwijs, zorg, bedrijven). Eén van de doelstellingen is bovendien dat het aantal sporters dat aan de beweegrichtlijn voldoet, wordt verhoogd van 47% in 2017 naar 75% in 2040.

Alleen hierin zit al een aantal aanknopingspunten voor de fitnessbranche. Misschien is het wel goed om vanuit NL Actief een partnership aan te gaan met het Voedingscentrum, waardoor de NL Actief Preventiecentra een kenniscentrum en bewustwordingsplek kunnen worden voor het Voedingscentrum. Wij kunnen bijvoorbeeld het drinken van water meer promoten. Misschien kunnen we een laagdrempelig sportaanbod bieden voor mensen die het niet kunnen betalen en voor kinderen? De belangrijkste bijdrage is natuurlijk om het deelnemersaantal van 3 miljoen te verdubbelen, want dan behalen 3 miljoen extra mensen de beweegrichtlijn en is die 75% ook haalbaar.

 

Nu de volle focus ligt op de GLI - de Gecombineerde Leefstijl Interventie die vanaf 1 januari vanuit de basis zorgverzekering vergoed wordt - en op Bewegen als medicijn, is het misschien hét ideale moment om een aantal van de doelstellingen vanuit het Preventieakkoord en het Sportakkoord als branche te adopteren en daar kartrekker van te worden. Op lokaal niveau, vanuit de club, zijn dan wellicht de belangrijkste speerpunten: bewustwording Schijf van Vijf, meer water drinken, een gezonde kantine en het behalen van de beweegrichtlijn door veel meer mensen in de regio. Op gebied van overgewichtpreventie is een expertise update over bewegen en eten om af te vallen wellicht effectief en nodig.

 

Het zal al moeilijk genoeg zijn om de gestelde doelstellingen te behalen, daar is proactiviteit van alle partners en branches voor nodig. Laat ons het voortouw maar nemen.

 

John van Heel

EFAA/Nieuwe Gezondheid

 

 

share