Experiment: sauna dieet (vervolg)


Op woensdag 6 maart heeft de 0-meting plaatsgevonden bij zowel de voedingsdeskundige als bij easyActive, op donderdag 7 maart is het programma begonnen met een personal training. Woensdag 20 maart was de laatste dag van het programma, op donderdag 21 maart vond de eindmeting plaats.

 

Ik ben in twee weken tijd bijna vijf kilo vet verloren. Het aantal verbrande calorieën bleek per dag nagenoeg gelijk te zijn, rond de 4100. Dus een personal training van 90 minuten (60 minuten cardio en 30 minuten kracht/uithoudingsvermogen) en een bezoek aan de sauna (5 uur) in combinatie met een reguliere werkdag (zittend werk) resulteren in een vergelijkbaar aantal verbrande calorieën. Met uitschieters op de saunadagen tot 4700 calorieën. Ter vergelijking: dat is voor mij zo’n 1250-1500 calorieën per dag meer dan een normale werkdag zonder sport of sauna. De hartslag in de sauna blijft uren lang tussen de 95 en 115, met uitschieters naar 130 als ik koud douche na een saunagang. Op basis hiervan zou je een bezoek aan een sauna kunnen typeren als een lange duurtraining. In totaal heb ik in twee weken tijd 60.000 calorieën verbrand.

 

Het sauna dieet is geen wetenschappelijk onderzoek. Het is een experiment. We gaan het experiment met twee weken verlengen, maar nu zonder bezoek aan de sauna. Dus ik ga in twee weken tijd weer zeven keer trainen onder begeleiding van personal coach Marc Peeters en volg het voedingsplan van Lonneke Teeuwen. Maar deze keer zonder zeven bezoeken aan de sauna, om beter te kunnen vergelijken wat de impact van een saunabezoek is.


Reageren? maurice@ambaum.nl

 

 

share