‘Sauna dieet’

 

Sinds enige tijd siert een smartwatch mijn pols. Een Polar die mij onder meer vertelt hoe en hoelang ik heb geslapen, hoeveel stappen ik heb gemaakt, hoeveel calorieën ik heb verbrand, wat mijn hartslag is en nog veel meer van die metingen waarvan ik me lange tijd afvroeg: wat heb ik eraan? Maar ik geef het eerlijk toe: ik volg nu dagelijks al die cijfers en ze intrigeren mij.

 

Laatst bracht ik een middag door in een sauna. In de ochtenduren had ik gewoon mijn zittend werk achter de computer gedaan, in de avond was ik niet verder gekomen dan de bank voor de tv. Toen ik vlak voor middernacht mijn smartwatch aansloot op mijn computer - ik wil natuurlijk wel voor het verstrijken van iedere dag weten hoe ik heb ‘gescoord’ - kon ik mijn ogen niet geloven. Meer dan 5000 kilocalorieën verbrand, bijna 500% beweging gehaald.

 

Nieuwsgierig dook ik dieper in de data en bestudeerde wat mijn lijf had gedaan tijdens de zes uur in de sauna. Dat het hart in een sauna denkt dat het lichaam aan het bewegen is, is al langer bekend. Maar dat de invloed zo groot was, verraste en inspireerde mij. Stel dat ik een dieet zou volgen gebaseerd op saunabezoek, gecombineerd met trainingssessies onder leiding van een personal coach en met begeleiding door een voedingsdeskundige. En dat gedurende twee weken. Iedere twee dagen een middag of avond naar de sauna, op de tussenliggende dagen de trainingssessies en de diëtist die een op dat programma afgestemd eetschema samenstelt. Welk effect zou dat hebben? Wat zou de (kortstondige) impact op mijn metabolisme zijn? Welke waarden van mijn lichaam gaan gedurende die twee weken opvallend veranderen? Om die vragen te kunnen beantwoorden, laat ik mij voor aanvang van mijn sauna dieet en na afloop uitgebreid testen en meten. Donderdag 7 maart start mijn experiment, woensdag 20 maart is mijn laatste dag. Veertien dagen met zeven saunabezoeken en zeven trainingssessies. Op 6 en 21 maart zijn de meetdagen. . Voedingsdeskundige Lonneke Teeuwen (www.dietistdieetcompleet.nl) gaat het experiment begeleiden.

 

Nieuwsgierig naar het ‘sauna dieet?’
Op www.ifitness.nu kunt u het experiment volgen.

 

Maurice Ambaum

Hoofdredacteur Ezine NL Actief


Reageren? maurice@ambaum.nl

 

 

 

31

share