7.
Is een vegetarisch/veganistisch dieet beter voor mijn prestatie?


Velen zullen vast de documentaires Cowspiracy en het vervolg What the Health? hebben gezien. In dit laatste deel komen enkele topsporters aan het woord die zweren bij een veganistisch dieet. Zij zouden nooit meer last hebben gehad van blessures, gespierder zijn geworden, persoonlijke records hebben verbroken, etc. Het is voor nu nog lastig te zeggen of dit daadwerkelijk komt door een volledig plantaardig dieet. De gedachte dat jij denkt de heilige graal in handen te hebben door veganistisch te eten kan al een zeer sterk prestatiebevorderend effect hebben.


Wat wel zo is, is dat vlees (en met name rood vlees) steeds meer geassocieerd wordt met een vergrote kans op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en darmkanker. Vlees schijnt dan toch iets negatiefs in ons lichaam teweeg te brengen. Ook schijnt onze darmflora niet van vlees te houden, maar juist wel van veel plantaardig (en gefermenteerd) eten. Daarnaast heb je ook niet per se dierlijk eiwit nodig om spieren goed te laten herstellen.


Ben jij een echte vleesliefhebber? Dan zou een drastische omslag naar een vegetarisch of zelfs veganistisch dieet waarschijnlijk negatieve gevolgen hebben voor jouw prestatie. Dit gewoonweg doordat de aanpassingen jou zó veel moeite kosten en/of jij diep ongelukkig wordt van vleesvervangers en peulvruchten. Het zou dan wel goed zijn om je vleesconsumptie te minderen en vaker vleesvervangers te eten. Hoe vaker je iets proeft, hoe meer je aan de smaak went en je het dus waarschijnlijk ook nog eens steeds lekkerder gaat vinden.


Eet jij al minder vlees en vind je vleesvervangers best lekker? Dan is dit wel het overwegen waard.

 

 

 

share