Meer vakmanschap, hogere kwaliteit

 

In dit Ezine treft u een interview aan met Martin Smit, al 38 jaar fitnessondernemer. Hij heeft de branche, instructeurs en klanten zien veranderen. Het werk en ook de klant is niet meer hetzelfde als 10 jaar geleden, vertelt hij. Daar heeft hij groot gelijk in. Onze sector is de afgelopen jaren enorm gegroeid tot een branche waar zo’n 3 miljoen Nederlanders sporten en bewegen die steeds meer verwachten en verlangen.

 

Het vak van fitnessprofessional is meegegroeid. Het is een verantwoord, veelzijdig en uitdagend vak. De professional heeft immers kennis op het gebied van inspanningsfysiologie, anatomie, trainingsleer, les en leiding geven, klantbegeleiding, voeding en sport. Daarnaast zijn eigenschappen en vaardigheden als mensenkennis, inlevingsvermogen, communicatievaardigheden en flexibiliteit belangrijk. De afwisseling en veelzijdigheid in het werk is groot. Het ene moment ben je personal coach, het andere moment sta je voor een groep of stel je trainingsprogramma’s samen.

 

Ook de wensen en verwachtingen van de bezoekers van het fitnesscentrum zijn heel divers. De ene sporter wil afvallen of zijn figuur corrigeren, de andere bepaalde spiergroepen sterker maken of zijn algemene fitheid vergroten. Het werk van een fitnessinstructeur is niet alleen afwisselend en uitdagend, maar ook heel verantwoordelijk. Want per slot van rekening werkt de fitnessprofessional aan het belangrijkste wat wij bezitten: onze gezondheid.

 

NL Actief hecht er daarom sterk aan dat het vakmanschap in onze sector naar een (nog) hoger niveau wordt getild. Er liggen volop kansen voor onze branche, met name op het snijvlak van leefstijl en preventie. Die kansen kunnen we alleen benutten als we ons blijven ontwikkelen en meer kwaliteit bieden. Om beweegprofessionals beter te faciliteren, hebben we de opleidingsboeken FA en FB geüpdatet met behulp van diverse kennispartners zoals Kenniscentrum Sport, het Voedingscentrum en de Dopingautoriteit. De literatuur sluit nu nog beter aan op de actuele stand van de wetenschap. Met deze verbeterslag willen we de kwaliteit en het niveau van (toekomstige) beweegprofessionals verder verhogen.

 

Ronald Wouters

directeur NL Actief / Fit!vak

 


Reageren? r.wouters@nlactief.nl

 

 

 

4

share