Gecombineerde leefstijlinterventie

 

Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) wil voor fysiotherapeuten de mogelijkheid creëren om een Gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) ook daadwerkelijk aan te kunnen bieden. Om inzicht te krijgen in wat hiervoor nodig is, heeft het KNGF een onafhankelijk bureau gevraagd om de competenties van de leefstijlcoach te vergelijken met die van de fysiotherapeut.

Door bijscholing op de verschillen in competenties voldoen fysiotherapeuten aan de minimaal benodigde competenties voor het leveren van de GLI. Het KNGF gaat de fysiotherapeuten die zich hebben bijgeschoold tot leefstijlcoach zichtbaar maken, zodat verzekeraars bij hen de GLI kunnen inkopen. Daarnaast kunnen verzekeraars de GLI natuurlijk ook inkopen bij een samenwerkingsverband van professionals (bijvoorbeeld fysiotherapeuten en diëtisten) die samen voldoen aan de vereisten.

Met ingang van 1 januari 2019 zal de GLI waarschijnlijk vergoed gaan worden vanuit de basisverzekering. Er moet echter nog een aantal belangrijke stappen worden gezet. De Nederlandse Zorgautoriteit legt op dit moment de laatste hand aan de beleidsregel Gecombineerde Leefstijlinterventie met daarin de prestatiebeschrijving en tariefbeschrijvingen. VWS moet nog duidelijkheid geven over het budgettair kader dat beschikbaar is voor 2019 en de zorgverzekeraars leggen op dit moment de laatste hand aan de inkoopvoorwaarden. Het inkoopbeleid zullen ze vanaf 1 april publiceren.

8

share