‘Een goede gezondheid als streven zegt vrij weinig
en zorgt niet voor langdurige motivatie’



Het loont om niet alleen lange termijn doelen te stellen, maar juist de klant te helpen met het nemen van kleine stapjes. Een goede gezondheid als streven zegt vrij weinig en zorgt niet voor langdurige motivatie. De motivatie stopt als resultaat uitblijft. Het dragen van een activity tracker kan ook helpen om korte termijn doelen te stellen, maar geeft klant en fitnessprofessional ook inzicht in het beweeggedrag. Strategieën die ook gebruikt kunnen worden om fitness aantrekkelijker te maken voor een langere periode, is het vernieuwen van trainingsschema’s en het behouden van persoonlijk contact.

 

Uit het onderzoek van Jan Middelkamp kwam naar voren dat fitnessprofessionals de voordelen van fitness vaak benadrukken, maar dat de ervaren nadelen van de klant niet ter sprake komen. Erken de klant in zijn of haar belemmeringen om te gaan fitnessen en kijk wat jij als professional hierin kan betekenen. Zo kan de klant weinig zelfvertrouwen hebben als het gaat om het volhouden van het nieuwe sportgedrag of het terugvallen in oude gewoontes. Als fitnessprofessional is het belangrijk om dit te weten en hier met de klant regelmatig over te praten. Dit kan je doen door middel van motivational interviewing.

 

Kijk daarnaast niet alleen naar het gedrag en de resultaten binnen de sportschool, maar help de klant bij het integreren van het sport en fitnessritme in zijn of haar dagelijkse ritme. Plan daarvoor verschillende beweegmomenten in de week op die momenten dat de kans van slagen het grootst is. Help de klant om er routinegedrag van te maken, ook door daarin belemmeringen weg te nemen. Op deze manier hebben (onvoorziene) omgevingsfactoren ook minder invloed op beweeggedrag.

 

Tenslotte, bewegen is een onderdeel van een gezond leven. Redenen om te beginnen met sporten/fitness hebben voor 75% te maken met een betere gezondheid. Het loont de moeite om als fitnessprofessional ook meer gezondheidsfactoren in je begeleiding mee te nemen, zoals minder zitten, gezonde voeding en rook- en alcoholgedrag.

Klik hier voor meer informatie

 

share