Hoe werf je senioren voor bewegen en fitness?



Het onderzoek van Kenniscentrum Sport geeft ook aan dat je programma’s zowel binnen als buiten moet aanbieden, omdat de buitenlucht een belangrijke trekker is. Niet voor niets is de wandelbond zeer populair.

 

Het is goed om contact te zoeken bij zorgorganisaties. Denk hierbij aan wandel/beweegtuinen, vitaliteitpleinen en circuitgroepen. Verder als er bij jou een golfclub in de buurt is, dan zijn mobiliteitsprogramma’s zeer geschikt vooral wat betreft schouder-, rug- en heuplenigheid. Uiteraard verdienen ook de swing en de rompstabiliteit aandacht. Golf wordt veel beoefend door senioren en die willen graag gebruik maken van aanvullende training.

 

Rotaryclubs bieden met de diverse classificaties ook veel mogelijkheden om ingang te krijgen bij ouderen. Naast ook hier weer de juiste informatieverstrekking werkt positieve ervaring als een lopend vuurtje.

 

Gemeenten moeten in het kader van WMO service en advies bieden aan hun oudere burgers. Ook hier kan een initiatiefrijk en wervend gesprek veel opleveren. Met name health checks en oriëntatieprogramma’s van 12 weken met thema’s als valpreventie, eenzaamheid en mobiliteit kun je als interventie inzetten.

 

Tenslotte een tip om vaste momenten in de week aan te bieden met name op de ochtenden, omdat ouderen gaan voor gezelligheid en ritme op vaste tijden. Het organiseren van specifieke open lessen met helder omschreven doelstellingen en voorwaarden met een afrondend kopje koffie is de beste trendsetter.

 

Joan Boelens

Adviseur NL Actief Regio Noord

 

share