SALES FITNESSCLUBS VRAAGT OM EEN STRATEGIE OP MAAT



De diversiteit aan fitnessclubs is de laatste jaren flink toegenomen. Voorheen waren de meeste clubs onderdeel van het middensegment. Tegenwoordig zijn er grote verschillen tussen low budget clubs, boutique studio’s en clubs in het hogere segment. De afgelopen jaren kunnen we constateren dat de aandacht voor sales en het proactief verkopen van lidmaatschappen in de fitnessbranche is afgenomen. De fitnessmarkt, vooral in het midden segment, is echter nog steeds een verdringingsmarkt. Grote ketens en low budget formules domineren de branche waardoor de marges onder druk staan. Actieve sales binnen het fitnesscentrum blijft daarom een absolute noodzaak!

 

Trends in sales binnen de fitnessbranche

We kunnen in de fitnessbranche de volgende trends onderscheiden op het gebied van sales:

 

Figuur 1: Ontwikkeling van het gemiddeld (en mediaan) aantal nieuwe inschrijvingen per club per jaar volgens ondernemers in Nederland en Vlaanderen over 2014, 2016 en 2018.

 

Sales medewerkers in je club

Heb je sales medewerkers in je fitnessclub of ga je ervoor kiezen om een of meerdere sales medewerker in dienst te nemen, houd dan rekening met het onderstaande om de kans op succes te vergroten.

 

De salesmedewerker moet:

 

Diversiteit

Zoals eerder vermeld, de sales processen zijn nogal verschillend per type segment. Zo verloopt het sales proces in personal training studio’s veel persoonlijker en omvat sales vaak het ‘selecteren van de juiste klanten die bij jou als trainer passen’. Een personal trainer heeft door de bank genomen 20 klanten waarmee ruwweg 35 sessies per week worden gegeven. Dit vraagt om ‘sales op maat’, dus een geheel andere aanpak dan voor een low budget club. LAPT heeft hiervoor al in 2010 een adviserend sales model ontwikkeld, passend bij de persoonlijke en adviserend aanpak van personal trainers.

 

 
Figuur 2: Het service model voor sales bij personal training.

 

Sales trainingen

Diverse bedrijven geven salestrainingen specifiek voor de fitnessbranche, zoals Crown Consultancy en de HDD GROUP Academy. Bij de HDD GROUP Academy kun je in april terecht voor de driedaagse salestraining “Sales Skills, the next level”. Neem voor meer informatie hierover contact op met de HDD GROUP via telefoonnummer +31 (0)416 33 43 15.

 

BlackBoxPublishers, uitgever van boeken en e-boeken op het gebied van sport, fitness en gezondheid, zal op korte termijn een boek uitgeven op het gebied van sales in fitnesscentra.

share