Sportakkoord

 

De regering wil het Nederlandse sportbeleid voor de komende jaren vastleggen in een Sportakkoord en Preventieakkoord. Deze akkoorden moeten het sociale, maatschappelijke en economische belang van sport omzetten in concrete afspraken. In het verleden is het Nederlandse sportbeleid vaker vastgelegd in beleidsplannen. Dan werd er soms óver onze sector gepraat, maar zelden of nooit mét onze sector. Dat is inmiddels veranderd. Ik heb de voorbije maanden een aantal keren aan tafel gezeten met onder andere de minister van Sport en beleidsgroepen om onze visie te delen en te komen tot een breed gedragen Sportakkoord. Dat is het goede nieuws: we worden inmiddels herkend en erkend als een sector die ook - en ik zeg: vooral - een impuls kan geven aan een gezond en vitaal Nederland.

De andere kant van de medaille: de beeldvorming over onze branche is nog steeds te eendimensionaal. We zijn niet alleen de sector van de mooie infrastructuur, de leuke lessen en nieuwe fitconcepten. We zijn vooral de sector van professionals die op het snijvlak van sport, bewegen, voeding en leefstijl invulling kan geven aan maatschappelijke vraagstukken. Op basis van eigen ondernemerschap van onze leden.

Wat moet er gebeuren om deze eendimensionale beeldvorming om te buigen? Het antwoord: meer kwaliteit bieden en dat profileren. Geprotocolleerde interventies, evidence based programma’s, gekwalificeerde professionals in een kwaliteitsregister. Daarin moeten we blijven investeren. Want met alleen infrastructuur en leuke lessen redden we het niet om met partners als overheid, zorgverzekeraars en bedrijfsleven tot concrete leefstijl- en preventieafspraken te komen. De bal ligt bij ons.

 

 

Ronald Wouters

directeur NL Actief / Fit!vak

 


Reageren? r.wouters@nlactief.nl

 

 

 

4

share